Katsastuskysymyksiin vastaa katsastuspäällikkö Roosa Marttiini, 044 047 0705  tai sähköpostitse katsastus(at)vavk.fi.

Katsastuksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta ohjaamalla ja opastamalla veneilijöitä veneidensä hoitoa, varustamista ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa.

Katsastus tehdään purjehduskauden alussa kesäkuun loppuun mennessä ja se on voimassa seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Seura voi harkintansa mukaan myöntää pidennystä katsastuksen voimassaoloon tai poikkeuksia katsastuskaudesta.

Katsastettu vene merkitään vuosittain kotiseuran venerekisteriin, jolloin vene saa oikeuden käyttää seuran lippua. Venekerhon lippu on asetuksella määritetty Suomen virallinen lippu. (Asetus huvialusten lipuista 1.4.1983). Lipun käyttöoikeus näkyy kerhon antamasta katsastustodistuksesta, johon tulee vuosittain katsastusmerkintä. Tällä asiakirjalla on merkitystä esim. silloin, kun sattuu joutumaan poliisin tai merivartioston tarkastukseen, jossa kysytään veneen asiakirjat.

Katsastuksen suorittavat seuran siihen valtuuttamat, liiton katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä määräaikainen katsastajalupa. Vene voidaan katsastuttaa myös vieraan seuran katsastajalla.

Vaskilahden Venekerhossa katsastus sisältyy automaattisesti laituripaikkamaksuun. Kannattaa siis käyttää hyväkseen tämä veneen ja varusteiden kunnon tarkastus, kun kerran maksaakin siitä.